Algemeen

Begin met je wensen en behoeften

Het plaatsen van een schutting is een belangrijke beslissing die niet lichtvaardig genomen moet worden. Het eerste wat je moet doen, is nadenken over je specifieke wensen en behoeften. Wil je meer privacy in je tuin? Of zoek je juist naar een manier om je tuin een esthetische upgrade te geven? Misschien heb je jonge kinderen of huisdieren en wil je zorgen voor een veilige omgeving waarin ze kunnen spelen. Door duidelijk te hebben wat je doelen zijn, kun je gerichter kiezen uit de verschillende opties op de markt.

Daarnaast is het handig om de juiste stijl en uitstraling van de schutting te bepalen. Ben je op zoek naar iets moderns of geef je de voorkeur aan een meer traditionele look? De keuze die je maakt, zal niet alleen invloed hebben op de functionaliteit van de schutting maar ook op de algemene sfeer van je tuin. Het is slim om alvast wat inspiratie op te doen door online foto’s te bekijken of een bezoek te brengen aan een showroom. Op die manier krijg je een goed beeld van wat mogelijk is en wat het beste bij jouw situatie past.

Een ander belangrijk aspect om in gedachten te houden is de regelgeving in jouw gemeente. Sommige gemeenten hebben specifieke regels over de hoogte en het type schutting dat geplaatst mag worden. Door deze regels vooraf te checken, voorkom je mogelijke problemen of boetes in de toekomst. Zorg ervoor dat je alle benodigde vergunningen hebt voordat je begint met het plaatsen van de schutting.

Materiaalkeuze maakt het verschil

Hout, metaal of composiet?

De keuze van het materiaal voor je schutting heeft een grote invloed op zowel de uitstraling als de duurzaamheid ervan. Hout is een populaire keuze vanwege zijn natuurlijke uitstraling en veelzijdigheid. Een douglas schutting bijvoorbeeld, heeft een warme kleur en veroudert mooi naar een grijze tint, wat een charmante look aan je tuin geeft. Douglas hout staat bekend om zijn duurzaamheid en sterkte, waardoor het een uitstekende keuze is voor langdurig gebruik.

Metaal is een andere optie die steeds populairder wordt. Het is extreem duurzaam en vereist weinig onderhoud, wat het ideaal maakt voor mensen die niet veel tijd willen besteden aan het verzorgen van hun schutting. Metalen schuttingen kunnen ook moderne en strakke lijnen toevoegen aan je tuinontwerp, waardoor ze perfect passen in een hedendaagse tuinomgeving.

Composietmaterialen combineren de voordelen van zowel hout als kunststof. Deze materialen zijn resistent tegen rotting en insecten, waardoor ze langer meegaan dan traditionele houten schuttingen. Bovendien zijn composietschuttingen vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, zodat je gemakkelijk iets kunt vinden dat bij jouw esthetische voorkeuren past. Het nadeel is echter dat composiet vaak duurder is dan hout of metaal.

Denk aan de hoogte en privacy

De hoogte van je schutting speelt een cruciale rol in hoeveel privacy je hebt in je tuin. Een hogere schutting zorgt voor meer afscherming tegen nieuwsgierige blikken van buren of voorbijgangers. Dit kan vooral belangrijk zijn als je in een dichtbevolkt gebied woont waar woningen dicht op elkaar staan. Aan de andere kant kan een lagere schutting voldoende zijn als privacy minder een probleem is en je liever een open gevoel in je tuin wilt behouden.

Het kiezen van de juiste hoogte kan ook afhangen van lokale regelgeving zoals eerder genoemd. Sommige buurten en gemeenten hebben restricties over hoe hoog een schutting mag zijn, vooral als deze aan openbare ruimtes grenst. Informeer jezelf dus goed voordat je definitieve beslissingen maakt over de hoogte van jouw nieuwe schutting.

Buiten privacy speelt ook veiligheid een rol bij de keuze van de hoogte van de schutting. Als je kleine kinderen of huisdieren hebt, wil je waarschijnlijk een hogere en stevigere schutting om te voorkomen dat ze ontsnappen of gewond raken. Overweeg ook om extra veiligheidsmaatregelen toe te voegen zoals sloten of beveiligingscamera’s voor extra gemoedsrust.

Onderhoud: een belangrijk aspect

Een schutting plaatsen is niet alleen een kwestie van het kiezen van het juiste materiaal en ontwerp; het onderhoud ervan is minstens zo belangrijk. Houten schuttingen zoals douglas hout hebben regelmatig onderhoud nodig om hun schoonheid en sterkte te behouden. Dit kan onder andere bestaan uit het aanbrengen van beits of lak om het hout te beschermen tegen weersinvloeden en insecten.

Metaal en composiet vereisen over het algemeen minder onderhoud dan hout, maar dat betekent niet dat ze volledig onderhoudsvrij zijn. Metaal moet bijvoorbeeld regelmatig gecontroleerd worden op roestplekken, vooral na natte seizoenen. Composietmaterialen moeten af en toe schoongemaakt worden om vuilophoping te voorkomen en hun kleur levendig te houden.

Het kiezen voor lage onderhoudsmaterialen kan op lange termijn zowel tijd als geld besparen. Denk goed na over hoeveel tijd en moeite jij bereid bent te steken in het onderhoud van je schutting voordat je een definitieve keuze maakt. Een goed onderhouden schutting kan immers jaren meegaan en blijven bijdragen aan de esthetiek en functionaliteit van je tuin.

Houd rekening met het budget

Het budget speelt natuurlijk een grote rol bij elke aankoopbeslissing, en dat geldt zeker ook voor het plaatsen van een schutting. De kosten kunnen sterk variëren afhankelijk van het gekozen materiaal, de grootte van de schutting, en eventuele extra opties zoals decoratieve elementen of beveiligingsvoorzieningen. Het is verstandig om vooraf goed onderzoek te doen naar wat binnen jouw budget past.

Een handige tool die hierbij kan helpen is de “schutting calculator” die sommige bedrijven aanbieden, zoals Lindeman Schuttingen. Met deze calculator kun je eenvoudig verschillende opties invoeren zoals het type hout (bijvoorbeeld douglas hout), kleur van de palen, afmetingen en andere voorkeuren om zo snel een vrijblijvende kostenindicatie te krijgen. Dit geeft je direct inzicht in wat financieel haalbaar is zonder verrassingen achteraf.

Vergeet niet om ook rekening te houden met eventuele bijkomende kosten zoals transportkosten of kosten voor installatie door professionals. Hoewel zelf installeren wellicht goedkoper lijkt, kan het inhuren van ervaren vakmensen zoals Lindeman Schuttingen uiteindelijk voordeliger zijn omdat zij beschikken over de juiste kennis, ervaring, en gereedschappen om de klus efficiënt en correct uit te voeren.